Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

Vezérműszíj hiba elemzés

 

 Vezérműszíjfogak eldeformálódása

Lehetséges okok:

A hajtómű hirtelen túlterhelése a meghajtott rész (például a vízpumpa) beakadása következtében.

Laza vezérműszíj, melynek következtében a szíj fogaskeréken fut, így túlzott fékezési nyomaték keletkezik, illetve a fogazat eldeformálódik, majd berepedezik.

Tünetek:

Fizikai tünet, hogy a bordáskerék átmérők függvényében 6 vagy több fog hiányzik, gyakran több fog berepedezik. Egyéb tünet a rossz motorhanggal járó teljesítmény csökkenés, vagy indítási probléma. Modern motoroknál akár egy fog átugrása is indítási képtelenséget okoz, mert helyzeti jeladó szenzorok segítségével az elektronika meggátolja azt.

Megoldás:

Hárítsuk el a kiváltó hibát! Típusismeret segítségével döntsük el, hogy elég –e új szíjat felhelyeznünk, vagy a korábbi meghibásodás károsította esetleg a szelepeket, dugattyúkat, himbákat, hidrotőkéket, vagy a vezérműtengelyt! Biztosítsuk, hogy valamennyi meghajtott rész megfelelően forogjon. Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, - szükség esetén vezérműszíj készletet - állítsuk be a szíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a feszítő görgők megfelelően működjenek.

 0442 001a
  Vezérműszíj hátfalon keletkezett repedések

Lehetséges okok:

A gumi túlhevül és elkezd szétmállani, például egy megakadt vízpumpa következtében. A rendkívüli hideg hasonló hatást eredményezhet. A szíj hátoldalának kifényesedése, majd berepedezése történhet zsír vagy olaj felhordása következtében is.

Tünetek:

A vezérműszíj hátfalán repedések keletkeznek.

Megoldás:

Biztosítsuk, hogy valamennyi tengely, mely a vezérműszíj hátfalával érintkezik, szabadon forogjon. Szüntessük meg az esetleges olaj és zsír felhordást! Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet! Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek.

 0443 001a
Vezérműszíj szálak sérülése 

Lehetséges okok:

Begyűrődés, megtörés következtében, összeszerelés előtt, vagy alatt néhány szál megsérül, így a vezérműszíj meggyengül. A túlfeszített vezérműszíj a görgő peremére fut, kinyúlik, és a szálak megsérülnek, a szíj átugrás közben fellépő hirtelen feszítő erő hatására elszakad.

Tünetek:

Tisztán látható törés két fog között.

Megoldás:

A szíjat óvatosan cseréljük ki, a becsípődés elkerülésére ügyeljünk! Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet! Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek!

 0443 001b
Vezérműszíj fogak leválása 

Lehetséges okok:

Laza vezérműszíj, melynek következtében a szíj fogai felfutnak a fogaskerék bordáira, így túlzott fékezési nyomaték keletkezik, illetve a fogazat eldeformálódik, majd berepedezik, ezt követően pedig lemorzsolódik, leszakad.

Tünetek:

A fogazat leválik a gyökéren keletkezett repedésektől kiindulva. Gyakran mindez együtt jelentkezik a fogazat eldeformálódásával, hisz a deformálódás és a leválás kialakulása között kicsi az időbeli különbség.

Megoldás:

Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet. Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek!

0444 001a 
Vezérműszíj fogak kopása 

Lehetséges okok:

Rendkívül laza szíj, melynek következtében a szíj lefut a fogaskerekekről, így a fogazat csúcsa megkopik. Néha túlfeszítés következtében a vezérműszíj lefut a görgőkről, így még szálroncsolódás előtt a fogazat megkopik.

Tünetek:

A szíjon kopási foltok keletkeznek. A bordák hátsó felén a szíj erőteljesen megkopik.

Megoldás:

Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet. Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek!

0444 001b
  Olaj beszennyeződése

Lehetséges okok:

Megsérült tömítés, olaj vagy diesel üzemanyag-szivárgás, esetleg meghibásodott görgő szimeringből kifolyó zsír következtében a gumi tapadása felbomlik. Előfordulhat, hogy a gumi megduzzad, melynek következtében a szíj fogazata nem megfelelően kapcsolódik a bordáskerekek fogazatába, ami további meghibásodásokhoz, (átugráshoz, lefogazódáshoz, szakadáshoz) vezethet. Az olajszármazékok a szíjak hátoldalát is feloldják, így a szíj veszít feszességéből, ami gyorsítja a végzetes meghibásodás kialakulását.

Tünetek:

Piszkos vagy rossz szagú szíj, melynek felülete érdes, anyaga elkezdett bomlani. A teljes vezérműház burkolat belseje szennyezett, olaj-nedves és a szíj lekoptatott darabkáival van tele.

Megoldás:

Biztosítsuk tömítés, szimering vagy görgő cserével, hogy az olaj- zsírszivárgás megszűnjön! Tisztítsuk meg és ellenőrizzük a vezérműszíj működési felületét, és a porvédőket!Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet. Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek!

0444 001c
  Idegen tárgy beszorulása

Lehetséges okok:

Egy idegen test vagy a vezérlés egy eleme (pl. elhasználódott görgőből származó csapágygolyó) beszorul a vezérlés házában a szíj és a feszítő elemek közé, melynek következtében a vezérműszíj kinyúlik, és a szálak megsérülnek, majd a szíj elszakad, vagy olyan mértékben tágul ki, hogy az nem tud már részt venni a vezérlés egységeinek meghajtásában.

Tünetek:

A vezérműszíjon ferde törések, roncsolódás látható vagy szakadás található. Az idegen tárgy keménységének függvényében a vezérmű összetevőinek felülete sérül, törik.

Megoldás:

Próbáljuk megtalálni és beazonosítani a beszorult tárgyat (pl. csavar, szög, alátét, stb.). Gyakran a vezérlés egy eleme szabadul el (pl.: szenzorrögzítő csavar, csapágygolyó, burkolat egy darabja, stb.) Biztosítsuk, hogy a szíj működési felülete akadálymentesen üzemeljen. Ha szükséges cseréljük a megsérült burkolatokat! Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet. Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek!

0445 001a 
  Görgőfogak kopás

Lehetséges okok:

Rendkívül feszes szíj, mely a görgőfogakon nagyobb mértékű kopást eredményez. Érdes, kimunkálatlan görgők (bordáskerekek), melyek a szíjat koptatják

Tünetek:

Fényesre kopott, illetve teljesen lekopott fogak.

Megoldás:

Szükség esetén cseréljük ki a görgőket/bordáskerekeket! Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet. Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek!

0445 001b 
  Görgő peremének kopása

Lehetséges okok:

A görgők nem pontosan a szíj futásának vonalában helyezkednek el.

Tünetek:

Rendkívül erős kopás és sérülés a szíj szélén.

Megoldás:

Cseréljük a sérült görgőket azok csavarjaival/tőcsavarjaival és biztosítsuk, hogy a görgők pontosan a vezérműszíj futásának vonalában helyezkedjenek el azzal egy vonalban, párhuzamosan! Helyezzünk egy új vezérműszíjat az autóba, szükség esetén egy vezérműszíj készletet. Állítsuk be a vezérműszíj megfelelő feszességét, és biztosítsuk, hogy a vezérlés feszítő és terelő elemei megfelelően működjenek!

 
0445 001c